maandag 19 september 2016

DIY BRACELETS | Geknoopt zigzag armbandje


Ik heb ze weer eens gemaakt! Lang geleden maakte ik deze ook veel. Vriendschapsarmbandjes. Je kunt ze maken door middel van knoopjes leggen. Eigenlijk is het heel simpel wanneer je weet hoe het moet. Mij lukte het in ieder geval, na het jarenlang niet te hebben gedaan, nog steeds!

Ik gebruikte voor deze leukertjes borduurgaren. Dit garen kun je in de allermooiste kleurtjes krijgen en is ook helemaal niet duur. (Bij de Action liggen zakjes, met meerdere kleuren, voor nog geen één euro). En een ander voordeel van borduurgaren is dat het draad al 6 draadjes dik is. Precies de goede omvang draad, voor deze armbandjes, om mee te werken.

Zoek een paar mooie kleurtjes uit, ik maakte er hier één van drie kleuren. (Dat resulteert in een redelijk smal armbandje). Verder is het handig om een veiligheidsspeld in huis te hebben.
 
Knip van alle kleuren een draad van ongeveer 160 centimeter af en sla die naderhand dubbel. Er liggen, als het goed is, nu zes draden voor je, van elk ongeveer 80 centimeter lang.
 
Maak bovenin, maar niet helemaal bovenin!, een knoop. (Zie foto).
 
En maak vervolgens in het draad boven het knoopje een vlecht.
 
Wanneer je dit hebt gedaan kun je ervoor kiezen om het armbandje op tafel te maken. Je kunt het vlechtje dan met plakband op tafel vastplakken. (Je hebt dan geen veiligheidsspeld nodig). Ik koos ervoor om het armbandje met een veiligheidsspeld aan m'n broek (knie) te bevestigen, en vanaf daar het armbandje te gaan maken.
 
Wanneer je er vervolgens goed voor zit kun je de zes draadjes gaan verdelen. Je legt de kleuren altijd symmetrisch van mekaar heen. (Zie foto).
 
Het eerste draadje (turquoise) leg je over het tweede draadje (paars)...
 
En haal je vervolgens aan de achterkant daarvan weer naar voren.
 
Dit eerste draadje (turquoise) trek je daarna naar boven toe...
 
En dan is je eerste knoopje gelegd!
 
Precies ditzelfde doe je vervolgens nogmaals maar dan bij het derde draadje. Dus het eerste draadje (turquoise) leg je over het derde draadje (roze) en haal je aan de achterkant daarvan weer naar voren. Dit knoopje trek je ook omhoog en dan heb je intussen al twee knoopjes gelegd!
 
Laat dan het eerste draadje (turquoise) even voor wat het is. En focus je nu op de rechterdraadjes van je armband. Waarmee je eigenlijk precies hetzelfde gaat doen als met de linkerdraadjes. De turquoise leg je over de paarse...
 
En die haal je aan de achterkant daarvan weer naar voren...
 
En trek je vervolgens (een beetje schuin) omhoog.
 
Dit doe je ook met de turquoise en de roze en dan heb je uiteindelijk twee turquoise draadjes in het midden hangen.
 
Ook in deze twee draadjes leg je vervolgens een knoop. Het ene turquoise draadje over de andere leggen...
 
En achterlangs weer naar voren halen.
 
Ook dit knoopje nog even naar boven trekken en dan is je eerste 'rijtje' klaar!
 
Nu de rest nog natuurlijk. Werk telkens vanaf de buitenkant naar de binnenkant toe, zo komen alle kleurtjes in jouw armbandje (evenveel keren) aan de beurt.
 
Kijk, het wordt al wat!
 
Wanneer je klaar bent leg je onderin alle draadjes tezamen weer een knoop...
 
En daarna maak je wederom een vlechtje. En dan issie klaar!
 
En kun je hem omdoen.
 
Enjoy!
 
Deze vriendschapsarmbandjes kun je ook breder maken. Zoals deze, met vier kleuren.
 
Of zoals deze, met zes kleuren! Hoe breed je ze ook maakt, ze blijven tof, haha. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten